Motie voedselbos

Op 5 maart 2020 heeft de VVD Sittard-Geleen de motie ''Voedselbos Sittard-Geleen'' mede-ingediend. Wij delen de bijdrage van onze fractievoorzitter, Frans van Montfoort, graag met u. 


Voorzitter,

De VVD heeft besloten om de motie, die het college verzoekt om mogelijke locaties voor een voedselbos te onderzoeken, mede in te dienen.

Wij zien het initiatief van een voedselbos, dat in meerdere gemeenten al goed heeft uitgepakt, namelijk als een verruiming voor de natuur van onze gemeente.

Voedselbossen zijn plaatsen waar een goede balans kan ontstaan tussen natuur, landbouw en recreatie en de VVD is van mening dat deze drie aspecten allen van groot belang zijn voor onze gemeente.

Een andere reden voor onze steun zijn de zorgen die wij hebben over de biodiversiteit. Een voedselbos kan ons helpen om ons bewust te maken van de relatie tussen bijen en aardbeien, want zonder bijen voorzitter, zijn er ook geen aardbeien.

En we weten al een bijzonder geschikte plaats om hiermee te beginnen, namelijk in het Midden Gebied tussen Grevenbicht en Obbicht. In de plannen voor de nieuw school en sportvelden is al ruimte voorzien voor fruitbomen en groentetuintjes ten behoeve van de schooleducatie. Maar hoe mooi zou het zijn als de rest van het gebied ingericht wordt als voedselbos. Hiermee kan de gemeente ook tegemoet komen aan de wensen van degene die willen dat het midden gebied groen blijft. Ik zeg dus twee vliegen, nee eerder drie vliegen in een klap.

Vanzelfsprekend staat de VVD ook open voor andere locaties. Wij hopen dan ook dat de motie voldoende steun krijgt zodat er ook in Sittard-Geleen voedselbossen gerealiseerd worden.

Op onze steun kan de motie in ieder geval rekenen,

voorzitter, dank u wel.