Extra Standpunten

Warmtenet

Als er extra geld moet komen voor een warmtenet om woningen versneld van het aardgas af te halen dan vinden wij dat de snelheid waarmee dit proces loopt nooit ten koste mag gaan van de zorgvuldigheid. Er zal een goede afweging gemaakt moeten worden mbt kosten en baten.

Korting voor Projectontwikkelaars

Indien een gemeente korting wilt geven op de grondprijs voor projectontwikkelaars als voor huurwoningen een maximale huurprijs wordt afgesproken dan kunnen wij het niet mee eens zijn omdat dit niet in overeenstemming is met het gelijkheidsbeginsel. Daarnaast is de vraag of deze afspraak bij veranderde omstandigheden blijft staan. Het geeft dus geen garantie voor de huurders.

Statushouders

Er is een enorm tekort aan woningen. Niet alleen voor asielzoekers met een verblijfsvergunning, maar ook starters komen nauwelijks aan een huis. We zullen creatief moeten kijken hoe we, voor alle inwoners, kunnen zorgen voor de juiste huisvesting.

Muziekmakelaars

Muziek is een belangrijk onderdeel van onze cultuur. Juist Limburg kent veel tradities met harmonieën en fanfares. Maar zeker ook modernere muziekbands- en gezelschappen vonden hun oorsprong in onze regio.

Kinderen in aanraking brengen met muziek is daarom alleen al waardevol. Maar muziek is nog meer dan dat. Muziek maken is ook nog eens erg goed voor de ontwikkeling van jonge hersenen. Het heeft een positief effect op taalontwikkeling, wiskundig inzicht (door de patronen), sociale vaardigheden (door het samenspel) en fijne motoriek.

Muzieklessen stimuleren de ontwikkeling van discipline en geduld en leert het kind omgaan met kritiek en het krijgen van zelfvertrouwen. Tot slot maak je via de muziek ook nog eens kennis met veel andere culturen! Veel partijen hebben een rol bij stimuleren van muziek bij de jeugd, zoals de muziekverenigingen zelf, de muziekdocenten, lokale en regionale overheden, bedrijven, serviceclubs en poppodia. Maar de meest directe – en daarmee onmisbare- invloed komt vanuit de ouders en de schoolklas van het kind. De lokale politiek kan ouders en kinderen niks opleggen of verplichten. Maar we kunnen wel bijdragen aan de lokale muziekcultuur, via de voorzieningen in onze gemeente. Zo wil VVD Sittard-Geleen toegang tot laagdrempelig muziekonderwijs blijven stimuleren! Dit wordt niet bereikt door meer geld naar de muziekmakelaar te sturen.


Wijkplatformen en budget

Als het gaat over wijkplatformen en budgetten hiervoor staat de VVD voor degelijk en zuinig financieel beleid. Wij vinden de lokale belastingen te hoog. Vandaar dat er zorgvuldig gekeken moet worden naar nieuwe initiatieven met financiële impact. Wij vinden het belangrijk dat burgers meer inspraak krijgen op de ontwikkeling van hun omgeving maar (nog) niet via een wijkraad. Deze zijn niet overal in onze gemeente aanwezig en vertegenwoordigen niet overal de gehele wijk.