1.5 Waar draagvlak is voor nieuwe generatie kernenergie

Waar draagvlak is voor nieuwe generatie kernenergie

We willen de wereld graag schoon doorgeven. Daarvoor hebben we duurzame energie nodig. De vraag naar elektriciteit zal de komende decennia groeien. Om aan deze vraag te voldoen wordt op dit moment vooral ingezet op zonnepanelen en windmolens. Naast zon- en windenergie, heeft ons land echter een stabiele en regelbare energiebron nodig die 365 dagen per jaar elektriciteit en warmte kan opwekken. Kernenergie is zo’n stabiele bron en uitstootvrij. Kerncentrales kunnen zodoende op duurzame wijze de plek innemen van kolen, biomassa- en zelfs aardgascentrales. Een CO2-vrij energiesysteem inclusief kernenergie is in zijn totaliteit efficiënter en goedkoper dan een CO2-vrij energiesysteem op basis van alleen zon en wind. Daarnaast bieden kerncentrales langdurig goedbetaalde banen en werkgelegenheid bij toeleveranciers, dienstverleners en middenstand. Kernenergie stimuleert zodoende de economie op regionaal niveau en maakt het behalen van de klimaatdoelen gemakkelijker.

▶ Om ervoor te zorgen dat ook kernenergie een rol van betekenis kan spelen in de

klimaatdoelen van 2040 en 2050, moeten we nu beginnen met het vormen van beleid. Dit begint bij lokaal en regionaal draagvlak en participatie. Wij vinden dat het eerlijke verhaal verteld moet worden, zowel over het afval als over de voordelen voor inwoners en ondernemers. Daarvoor zal Sittard-Geleen de mouwen opstropen.

We organiseren vanuit regionale samenwerking bijeenkomsten om te luisteren naar de wensen en vragen te beantwoorden.

▶ We werken regionaal samen en organiseren regionale expertsessies. Zo brengen we in kaart welke kansen kernenergie onze regio te bieden heeft en kunnen we Provinciale Staten vragen om Limburg energie zeker te houden.

▶ Conventionele (grote) reactoren kunnen in Nederland het best gebouwd worden in de grote havens. Het is aan de Rijksoverheid om deze projecten uit te voeren in samenwerking met deze regio’s.

▶ Voor andere gemeenten en provincies is het interessant om de mogelijkheden te onderzoeken voor Small Modular Reactors. Deze kleinere centrales kunnen de plaats innemen van bestaande kolen-, biomassa- en gascentrales met (warmte)voordelen voor glastuinbouw, datacenters, waterstofproductie, industrie en woonwijken. Een eerste nieuwe Small Modular Reactor kan al tussen 2028 en 2032 elektriciteit en warmte produceren.

▶ Met de provincie en alle andere belanghebbenden overleggen we via een intergemeentelijke stuurgroep over de inpassing van kernenergie. Zijn er specifieke locaties die zich hier goed voor lenen? Wat voor centrales zijn op deze locaties optimaal inpasbaar?

▶ We werken samen met alle gemeenten ten behoeve van kernenergie in onze regio. We haken aan op de marktverkenning van de Rijksoverheid en helpen waar nodig het nationale beleid soepel aan te laten sluiten op ondernemerschap in de regio. Zo realiseren we binnen afzienbare tijd de toepassing van stabiele en schone energie in onze regio.



Handige Links:
- VVD over Kernenergie
- Klimaateffecten Sittard-Geleen
- Regionale Energiestrategie Zuid-Limburg


Iets vergeten, graag zelf iets toevoegen of graag iets veranderd willen zien in bestaand en toekomstig beleid? Neem contact met ons op via de bekende kanalen.